Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Wat aan je knaagt daar moet je het van hebben!

Gepubliceerd op: 14-10-2020

Hoe komt het dat we ons zo laten verlammen door onzekerheid en wat doe je eraan?

 

‘We leven in een wereld waarin je alles in overvloed kunt krijgen, behalve wat echt van waarde is.’

schreef Nesrine Malik in de Correspondent.‘ Dat is de spijker op z’n kop’ dacht ik toen ik deze zin las.

 

We proberen onszelf vaak af te leiden.Lekker even ‘de stad in’ om wat te gaan kopen. Of je laat nog maar eens een lekkere maaltijd thuisbezorgen om jezelf een beetje te verwennen nu uit eten gaan niet meer echt een feestje is. Alleen die onrust koop je er niet mee af.

 

In deze tweede Corona golf slaat de onzekerheid en frustratie toe bij veel mensen. Wanneer veel dingen niet meer vanzelfsprekend zijn en zekerheden weggevallen word je ineens op jezelf teruggeworpen. Het vervelende is dat de omstandigheden vaak als een katalysator werken op onderliggende onzekerheden die diep in ons allemaal leven. Vroeg of laat steekt zo’n onzekerheid de kop op. ‘Krijg ik nog wel een baan, vind ik nog wel een nieuwe partner, word ik wel weer gezond, wanneer wordt alles weer normaal.’

 

Veel mensen zoeken momenteel een houvast en duidelijkheid

Een cliënt belde recentelijk of ze weer even langs kon komen. Ze leeft met een depressieve partner, heeft een verantwoordelijk baan en twee kinderen, 7 en 9 jaar oud. Ze trekt het niet meer, voor haar gevoel staat ze overal alleen voor.  Ze slaapt slecht, is prikkelbaar en moe.

 

Sinds de tweede Corona uitbraak werkt ze vooral weer thuis en ziet niet meer hoe ze deze periode vol onzekerheid moet doorkomen. Hoe lang gaat dit duren? Natuurlijk is ze prikkelbaar en moe, ze is uitgeput van het alle ballen in de lucht moeten houden.Hoe kan ik haar door deze moeilijke tijd heen loodsen?

 

Ik vertel haar dat het heel normaal is dat zij zich zo voelt. Onzekerheid is niet te voorkomen, het hoort bij het leven, het ‘niet weten.’ Wat wij wel in de hand hebben is hoe we met onzekerheid, tegenslag, frustratie omgaan. En dat is te leren!

 

Stapje voor stapje begeleid ik haar in het durven voelen van haar onmacht en onzekerheid. In combinatie met een ademoefening voelt ze iets van zich af vallen. Ik geef haar wat ‘huiswerk’ mee, oefeningen om te doen. En wanneer ik haar twee weken later zie, vertelt ze dat ze beter slaapt en dat ‘de dingen’ niet meer zo binnenkomen. Ze ervaart meer rust doordat ze minder bang is geworden voor haar onzeker en onmacht.


Veel mensen worden geleefd door de waan van de dag. Intussen hebben we met elkaar een maatschappij gecreëerd vol eenzame mensen die allemaal de schijn van een succesvol leven ophouden. We leven in een wereld die niet meer bij te houden valt.

Het is de hoogste tijd voor een Inner Wisdom tijdperk.

Er is INNER WISDOM nodig om jezelf staande te houden terwijl de veranderingen over je heen blijven razen.

Van mijn eerste meditatie leraar in 1980 leerde ik: de weg ergens uit, is de weg erdoorheen!

Dit is één van de kernpunten waar ik mensen in begeleid in mijn praktijk.

Mensen gaan innerlijke zekerheid en houvast ervaren in zichzelf.

Een groter cadeau kan je jezelf niet geven!